Zápisy z jednání Rady rodičů a vedení CK dne 3.února 2014

03.02.2014 09:00

Komentář : Z tohoto jednání byly pořízeny dva zápisy ... po přečtení se člověk neubrání dojmu, že se jedná o dvě různé schůze pořádané nezávisle na sobě ... jak si jinak vysvětlit tak diametrální odlišnosti ve sděleních ... ???

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Zápis z jednaní Rady rodičů 3.2.2014 vypracovaný vedením CK

Rozvojový plán – revize 3.2.2014

1. Lékařská péče:

  • lékařská péče poskytována formou soukromých ambulancí (praktický lékař pro dospělé, dětský neurolg, ortopedie)
  •  hledání neurologa pro dospělé a pediatra. Pokud se nepodaří tyto lékaře najít,zajistit tuto péči v okolí CK.
  • stomatologická péče – pokusit se pronajmout stomatologickou ambulanci. V případě neúspěchu hledat stomatologa v okolí Centra Kociánky, nebo více stomatologů

2. Ošetřovatelská péče:

  • prozatím tři pracoviště všeobecných sester. Ponechat do doby stěhování služeb na budovy. Na sestry po odchodu lékařů převedeny větší kompetence a zodpovědnost.
  • v 1/2014 zrušena pozice vedoucí sester
  • v 7/2014 odchod dvou sester do starobního důchodu
  • jedna sestra návrat MD
  • jedno místo sestry zrušeno v 7/2014

3. Rehabilitační péče:

  • registrováno nestátní zdravotnické zařízení
  • vyhlášeno výběrové řízení na obor fyzioterapeut a ergoterapeut. 19.2.2014 proběhne výběrové řízení.
  • Po uzavření smluv, budou do CK přicházet za RHB péči peníze z veřejného pojištění
  • možnost vytvoření ceníku a poskytovat nadstandardní RHB za úplatu
  • prozatím nesnižovat počty zaměstnanců na úseku RHB. Snažit se rozjet kvalitní péči, s možností nabídky služeb mimo CK a vtáhnutí zdravé klientely do CK
  • pokud se podaří registrovat RHB v Brně, pokusit se registrovat tuto službu i v kraji Vysočina, pracoviště Březejc, kde pak tyto služby nabízet i okolní komunitě a rekreantům v době prázdnin.

4. Psycholog a logopedie:

  • logopedi – momentálně dva plné úvazky. Od 2/2014 bude jeden úvazek rozdělen na dva menší. Jeden logoped – důchodový věk. Jeden logoped má zájem o registraci klinického logopeda s možností vykazování své činnosti na pojišťovny. Proto zatím nerušit toto místo. Bude vyřešeno registrací.
  • psycholog. Dva úvazky. Jeden psycholog na MD. Zvážit potřebnost druhého místa. Možnost nabídnou také registraci klinického psychologa s vykazováním na pojišťovny.

5. Dodatková činnost:

  • využití bazénu rodiči od uživatelů
  • nabídka hipoterapie zájemcům z okolní komunity

6. Věková hranice uživatelů sociálních služeb

  • služba denní stacionář – beze změn
  • služba chráněné bydlení – beze změn, smlouva na 3 roky
  • služba domov pro osoby se zdravotním postižením

věková hranice 6 – 30 let, kriteriem přijetí 1. třída ZŠ

  • odlehčovací služba

věková hranice 6 – 40 let, kriteriem přijetí 1.třída ZŠ

  • služba sociálně terapeutické dílny

věková hranice 16 – 55 let, reagujeme na potřeby uživatelů po 40 roce

  • služba týdenní stacionář

věková hranice 6 – 30 let – kriteriem přijetí 1. třída ZŠ

Věková hranice vychází z potřeb žadatelů a uživatelů Centra Kociánky.

7. Pronájem nových prostor školky:

    Diskuze pro jakou cílovou skupinu. V rámci vizí organizace, které prosazují začleňování uživatelů do běžného života a odbourávání pomyslných bariér je návrh na pronájem běžné školce. V současné době mají zájem o pronájem 4 subjekty. Tři žádosti na běžnou školku a jedna žádost na školku pro děti s poruchou autistického spektra. Bude projednáno se zřizovatelem.

8. Nový ceník služby denní stacionář:

    Ekonom Centra Kociánky zdůvodnil navýšení cen za poskytované úkony péče na částku 50 Kč/ hod. podle skutečně spotřebovaného času nezbytného k zajištění úkonu.

9. Spokojenost s poskytovanými sociálními službami v Centru Kociánka:

    Nikdo z přítomných uživatelů ( zástupci Domovní rady) a zástupců rodičů neměl připomínky k poskytovaným sociálním službám Centra Kociánky.

Vypracovala: Bc. Andrea Křepelová – koordinátor TUR

Příloha: Prezenční listina

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Zápis z jednaní Rady rodičů 3.2.2014 vypracovaný rodiči

Mgr. Pintoflová seznámila přítomné s mnoha aktivitami a se spoluprácí ostatních osob a organizací s Centrem Kociánka.

Dotaz rodičů - jakým konkrétním způsobem se tyto aktivity projevují, je známý Cirkus Kociáno, další aktivity známy nejsou.

Paní Křepelová odpověděla, že většina těchto subjektů se zapojila na Dni dětí, zapojují se i během roku, a to hlavně pro ústavní uživatele.

Paní Pospíšilová seznámila přítomné se situací ohledně lékařů od 1.1.2014. Ke konci roku 2013 byla stávajícím lékařům ukončena smlouva. Nyní ordinuje na Kociánce MUDr. Sovadina. Není ale jisté, jestli pro nízký zájem zaregistrovaných pacientů bude ochoten zůstat. Pediatr byl předběžně přislíben od společnosti Mediclinic s tím, že v pátek přišla odpověď, že pediatra nedodají. Je pár volných míst k registraci u MUDr. Vondrákové. Ale v měsíci lednu byl pediatr využit pouze 2x, takže je otázka, zda vůbec má význam pediatra na Kociánku shánět nebo dojíždět na Lesnou k MUDr. Vondrákové. Jako neurolog ordinuje na Kociánce MUDr. Šlapal. Neurolog pro dospělé se stále hledá. Pronájem ordinace stomatologa se dosud nepodařilo zajistit. Zatím je možnost registrace u MUDr. Lehké v Řečkovicích. Klienti tam mohou chodit postupně, každý den bude ordinace max. po 2 klientech, více nejsou schopni zvládnout. Snaha byla, ale zatím o stomatologickou ambulanci nikdo zájem nemá. Co se týče ošetřovatelské péče, máme 3 stanoviště všeobecných sester. V rozvojovém plánu bylo postupné rušení sesterských míst. Od 1.1.2014 byla zrušena pozice vedoucí sester. V letošním roce odchází 2 sestry do starobního důchodu a jedna se vrátí po MD, takže letos bude jedno místo zdravotní sestry zrušeno. Co se týče rehabilitace, byla minulý týden podána žádost o registraci nestátního zdravotnického zařízení. Pokusíme se, aby s námi zdravotní pojišťovny uzavřely smlouvy a rehabilitační péče byla poskytována v rámci veřejného pojištění. Pokusíme se nesnižovat počty zaměstnanců rehabilitační péče a případně poskytovat tyto služby i pro zájemce zvenku. Dále bylo na minulém jednání se zástupci MPSV nařízeno přijmutí rehabilitačního pracovníka na Březejc. Po úspěšném provedení registrace v Brně bude nutné požádat o registraci i na Kraji Vysočina, pod který spadá Březejc. Co se týče logopedické péče, máme dva úvazky. Paní Lajkébová bude na částečný úvazek, dále na částečný úvazek bude Mgr. Červenková a na celý úvazek paní Mgr. Pochopová. Dále zde máme v rozvojovém plánu 2 místa psychologa. Z toho jedno je nevyužité, jedna pracovnice je 2 nebo 3 roky na mateřské dovolené. Jestli to pan doktor Navrátil sám zvládá, tak by se mělo zvážit, jestli toto druhé místo nezrušit.

Dotaz rodičů – hovořilo se zde o naplňování rozvojového plánu, ovšem pan ministr na schůzce sdělil, že žádný rozvojový plán dosud nebyl schválen a proto podle něho nemůže být ani postupováno. Proč se zde hovoří o naplňování rozvojového plánu? Dále jak dopadlo jednání např. se stomatologem, kde pan ministr řekl, že v případě, že je na Kociánce taková kapacita, je nutno jej udržet a namotivovat tak, aby na Kociánce zůstal.

Odpověď paní Pospíšilové – doktora není jednoduché udržet a sehnat. Např. když psal pan ředitel dopis ortopedovi, ab zůstal, bylo mu sděleno, že obdržel od někoho z Kociánky informaci, že se již za něj hledá náhrada. Snaha byla, oslovila jsem asi 100 zubařů a nikdo zájem nemá. Motivujeme je i tím, že jim nabízíme, že bychom jim první 3 měsíce zaplatili, než by se tady zaregistrovali, ale zatím nemůžeme nikoho sehnat. Ordinace není dostatečně moderně vybavena. Problém je v tom, že stomatologové, kteří se byli na Kociánce podívat, tak z důvodu zastaralého vybavení ordinace odmítli. Uživatelé pobytových služeb, pro které by to mělo být převážně určeno, o to nemají zájem, protože když mají bolest zubů, tak se neúčastní vyučování a odjíždějí domů ke svým ošetřujícím lékařům, kde jsou zaregistrováni.

Dotaz rodičů, kdo bude hradit cestu a doprovod k lékařům.

Odpověď - dojíždění k lékařům si první tři měsíce nebudou muset klienti hradit sami.

Ten problém je i s ostatními doktory. Pokud my seženeme doktora a jemu se přihlásí 12 zájemců, tak to pro něho ani za minimální nájem tady nemá smysl.

Problém je v tom, že všichni uživatelé byli registrováni někde jinde u svých lékařů a zde platby za provedené služby byly hrazeny z MPSV, což není v pořádku. Možnost by byla zaregistrovat lékaře do našeho nestátního zdravotnického zařízení na plat (tak jako to bude s rehabilitací a s logopedií), který by zde byl např. jednou za týden, ale nejsem si jistá, na kolik by byl využitý. Na MPSV se řeklo, že se to má nechat dojet 3 měsíce a pak se musí lékaři zaregistrovat. Je to zdravotnické zařízení a MPSV nemůže hradit lékaře. Panu doktorovi to nabídnuto bylo, ale on odmítl a odešel. Na kolenou ho nikdo prosit nebude.

Dotaz rodičů – jakým způsobem tedy pan doktor odešel, bez ukončení pracovního poměru se ztratil?

Odpověď – S ním byl ukončen pracovní poměr, musíme si ujasnit, jaká je zde v našem zařízení potřebnost lékařů.

Rodiče – když se na základě analýz zjistilo, že je pan doktor potřeba, tak proč se mu dávala výpověď?

Odpověď – na základě analýz se zjistilo, že tady není potřeba a teď se nám to vrací. Protože žádný z těch lékařů, které jsme zde sehnali, kterému tady vyhovujeme v podmínkách nájmu a podobně, tak tady nebude, protože nemá dostatek zájemců o zaregistrování. On také musí z něčeho žít. Žádný lékař tady nebude sedět zadarmo. Zájemci, kteří potvrdili zájem o lékaře v dotazníku, tak někteří z nich si to rozmysleli a zaregistrovat se nechtějí.

Rodiče – pokud tady už teď mluvíte o variantě, že se doktoři budou rušit a odejdou, tak se jim nemůžete divit, že se do nejisté registrace nepohrnou.

Odpověď – pokud si k lékaři zajdou pouze pro recept, když jsou nemocní, tak kvůli 10 klientům sem asi jezdit nebude, protože se mu to nevyplatí. Ale nevím, třeba bude takový dobrák, že sem potom přijede.

Rodiče – pokud se tady ovšem dějí nevypočitatelné kroky, tak se těm zájemcům nemůžete divit, že vyčkávají, až  jak situace dopadne. Protože ta strategie se tady mění každou chvílí.

Odpověď – ale ta nejistota tady není. Proto my děláme ta neustálá sezení s rodiči, aby ta informovanost tady byla. Já vím, že jste o všem informování, sháníme lékaře.

Rodiče – o té nejistotě se zde ale přece před chvílí mluvilo, že není jisté, když ta kapacita pro ty lékaře nebude naplněna, zda tady zůstanou.

Odpověď – pan neurolog MUDr. Šlapal má vyřízenou registraci, zakládá s.r.o. a bere nás jako další pracoviště, takže ten neodejde. Doktor Sovadina taky ještě neřekl, ale musíme mu nějaké ty klienty ještě dát. Hlavně mluvíme o tom, že teď opět oslovujeme uživatele, že se musí nahlásit. Víte, že jak jsme rozdávali ty dotazníčky, tak jsme apelovali na to, zvažte to, bylo by dobré se zaregistrovat. I Rada rodičů k tomu vydala nějaký svůj letáček, aby apelovala, aby se zaregistrovali. Já už opravdu nevím, co pro to víc udělat. Já se snažím vyjít maximálně vstříc těm požadavkům. Sháníme lékaře, nabízíme jim nájmy za minimální pronájmy. Vedoucí zdravotního úseku opravdu nedělá nic jiného, abyste byli spokojeni. Teď to vázne na tom, že ti uživatelé se zaregistrovali, jak přislíbili, abychom panu doktorovi to, co jsme slíbili, mohli také uskutečnit. Teď to záleží na uživatelích, aby dostáli svého a aby se zaregistrovali. A k tomuto došlo i v ostatních zařízeních, je to běžná praxe. Žádné zařízení nemá 5 vlastních lékařů, protože je to velice nákladná záležitost.

Rodiče – hlavně si myslíme, že ten problém je v tom, že se tady rychle ukončovaly smlouvy stávajícím lékařům, místo aby se využilo to přechodové období.

Paní Pospíšilová – teď do toho skočím já. Co se týče pediatra, tak víte, že to ukončila paní MUDr. Vítová. Ona dala výpověď.

Rodiče – ale ona k tomu měla důvody.

Paní Pospíšilová – doufám, že jí potom někdo zase nenapíše, tak jak panu Podluckému a potom jí bude psát různé maily. Asi se postarala i o to, že s námi Mediclinic teď nechce spolupracovat.

Bc. Křepelová – buďto nám jde o uživatele, nebo tady budeme hrát nějakou žabomyší válku. Myslím si, že sociální služby jsou poskytovány velice dobře. Probíráme to na domovní radě a uživatelé jsou seznamováni se všemi změnami a jsou spokojeni se službami, které jsou jim poskytovány a prostě je znepokojuje taky ten šum, který nám brání v té kvalitní práci. Sedíme zde u kulatého stolu, abychom si to vyříkali a abychom konečně začali jednat jako tým, jako Rada rodičů, která pracuje s vedením. Udělalo se spousta chyb. Tak to chodí. Ale začněme odznovu. Tak nám řekněte, s čím jste nespokojeni. Co podle vás děláme špatně. Stalo se to, co se stalo. Ono by to stejně takto dopadlo. Protože sociální služby jsou sociální služby a zdravotnictví je zdravotnictví. My chceme, aby to bylo co nejvíce propojené. To stejné s rehabilitací – strašná fáma, že chceme vyhazovat rehabilitační, my chceme zavírat rehabilitace. Vůbec to není žádná pravda. Naopak. My se snažíme, aby ta rehabilitace fungovala, přestože je tam 20 zaměstnanců. Víme, že to vaše děti a naši uživatelé potřebují. Děláme maximum pro to, aby to mohlo nějakým způsobem fungovat. A to nemůže fungovat tak, jak to bylo doteď. Jakmile to bude pod pojišťovnou, nastaví se to tak, aby to mohli využívat i ostatní lidé mimo Kociánku. Protože ta rehabilitace je tady výborně zařízená, jsou tam profesionálové a o to nám jde. Takže aby někdo zas převracel naše vize, že se to zruší a že jdeme po tom těžce, to není pravda.

Rodiče – myslíme si, že tyhle fámy způsobilo právě vedení, které předkládalo neschválený rozvojový plán a na základě neschváleného rozvojového plánu již dělalo nevratné kroky.

Vedení – rozvojový plán je interní záležitost organizace. My jsme ho dali Radě rodičů k tomu, abyste viděli. Žádná ministerská organizace ten rozvojový plán nemá schválený, ale přesto podle něho postupují. Ten plán se neustále reviduje. Výsledky dáváme ministerstvu. Ministerstvo je informováno. Ten rozvojový plán dostalo, ano – pokračujte, revidujte, takový byl náš úkol. A my v tom prostě pokračujeme.

Rodiče – na jednání na ministerstvu se jasně řeklo, že se o původním rozvojovém plánu vůbec nemáme bavit a že se má vytvořit skupina rodičů se sociálními pracovníky a má se vytvořit něco na 2, 3 roky, na potřeby klientů a má se podle potřeb aktualizovat. Nechápu, co proběhlo za revizi.

Vedení – rozvojový plán je věc organizace. Jsme vděčni za vaše připomínky, proto vás zveme, děláme setkání s rodiči, aby ta služba byla co nejlíp nastavená. Ale nemůžeme všechnu naši práci zahodit do koše, ty vize toho rozvojového plánu přece vůbec nejsou špatný.

Dotaz rodičů na pana ředitele – co je myšleno transformací sociálních služeb? Shodneme se na tom, že by to mělo být zkvalitnění života lidí s postižením. Co se na základě tohoto rozvojového plánu zkvalitní na životě lidí s postižením?

Pan ředitel – máme tady zástupce uživatelů. Když se zeptáme těch, co využívají službu chráněné bydlení, kam je to posouvá, jak je to připravuje na to samostatné bydlení. My chceme zredukovat to období, kdy tady pobývají ti uživatelé, chceme, abychom měli víc chráněných bytů mimo Kociánku, chceme zaregistrovat novou službu podpora samostatného bydlení, která tady v Brně zatím chybí. Takže to je ta kvalita, která v rozvojovém plánu je, bude tady ta osobní asistence.

Rodiče – zatím se nemluví o tom, jaká bude ta návaznost nebo spolupráce s těmi klienty. V podstatě jste to postavili na tom, co se kde zruší nebo posune, ale není tam ani zmínka o tom, jakým způsobem se s těmi uživateli bude pracovat.

Vedení – když chceme poskytovat služby na jedné budově, tak je to z hlediska ušetření pracovních sil, je to z hlediska ekonomického. Budou tam buňky o 6 členech, takové rodinné buňky, to je všechno to, co nás vede k tomu, abychom humanizovali tu službu. To, že máme kapacitu 70 a 2 roky už nebyla naplněna. Máme spoustu žadatelů do chráněného bydlení, ale služba DOZP je nenaplněna. Není zájem o tu službu, proto ji chceme dát do jedné budovy. Dojde k nárůstu pracovníků v té službě. Je to pobytová služba, pro nás klíčová služba a chceme, aby byla poskytována dobře. To nejsou škatule, škatule, hýbejte se, jak jste to nazvala. To je kus práce, jak si to uživatelé představují, jak to chtějí, to je pro nás zásadní.

Vedení – Jste s nějakými službami nespokojeni?

Rodiče – Jsme nespokojeni s informovaností. Pokud tady rozdáte rozvojový plán, ve kterém je uvedeno rušení lékařů, tak potom se nemůžete divit, že tady dochází k nějakým fámám a že rodiče se bojí, že skutečně k něčemu takovému dojde, že tady např. nebude stomatolog. Rodiče se bojí např. i o rehabilitace, pokud tady bylo v rozvojovém plánu uvedeno omezení rehabilitací, tak se rodiče obávají, že skutečně k omezení rehabilitací dojde a proto se rodiče snaží to, to co tady fungovalo tady zachránit, aby to i v budoucnu fungovalo jako dosud.

Vedení – péče bude poskytována pod zdravotní pojišťovnou. A to je ta změna, do které nás tlačí ministerstvo. Oni už to nebudou platit jen tak pro nic za nic. Teď tady sedíme a revidujeme to, aby ty body byly v tom plánu změněny.

Rodiče – neurolog pro dospělé je nějak vyřešen?

Vedení – pořád se hledá. Hned jak bude, bude všechno vyvěšeno, budete informováni.

Rodiče – jak se tady mluvilo o té paní Dr. Vítové, tak by bylo dobré ji sem na další jednání pozvat, aby se k tomu vyjádřila. Hned na první schůzce byla téměř každá druhá odpověď „paní Dr. Vítová, která tady není“. Tak by bylo dobré, kdyby opravdu přišla.

Vedení – mně se velice dotklo, když na poslední schůzce hned někdo referoval panu Podluckému a mně hned druhý den přišly škaredý maily, tak mně přijde divný, když to někdo vynáší. Kdyby pan Podlucký chtěl něco vědět, tak jsem mu to mohla říct já. Takhle mu to někdo předkládal zvláštním způsobem a mně se to dotklo. To je nepříjemný. Paní doktorku Vítovou nikdo nevyháněl, ba naopak. Ona nás podtrhla tím, že odešla. Bylo to její rozhodnutí, myslím si, že to její místo tady bylo zajištěno. Neměla důvod odcházet. Ona mi řekla, že s Mediclinic mluvila. Pan Buchal mi říkal ano, ano a teď po dvou měsících teď v pátek mi poslal mailem, ani neměl tu slušnost mi zavolat, že tu službu nezajistí.

Rodiče – takže máte představu, že paní doktorka Vítová coby zaměstnankyně Mediclinic má takovou moc, že

Vedení – ano

Rodiče – že Mediclinic nebude chtít jako společnost vytvářet profit

Vedení – jak to můžete vědět. To je interní informace.

Rodiče – víme to teď od vás, protože jsme to tady před chvílí slyšeli.

Vedení – obrátí se to 10x jinak. Jde nám všem o uživatele, o vaše děti, aby byly spokojeny. Máme jeden jediný úmysl, nechceme nic zničit, chceme poskytovat dobře sociální služby. Myslím si, že služby poskytujeme dobře.

Rodiče – co konkrétního se s panem Podluckým stalo?

Vedení – to bysme tady neřešili.

Rodiče – je potřeba to tady vyřešit, pokud jste něco nakousli, tak to dořešme.

Vedení – v kuloárech to můžete potom probrat, teď tady máme nějaké body k jednání, které musíme probrat. Já se ještě vrátím k poslednímu jednání Rady rodičů s paní Válkovou z MPSV, kdy paní Volejníčkovou požádala, aby oslovila rodiče, aby se zaregistrovali. Jak to dopadlo?

P. Volejníčková – ano, rodičům jsem to sdělila. Mluvila jsem i s paní Stodůlkovou, i někteří rodiče projevili zájem zde chodit k lékaři, i já sama jsem již vyzkoušela nového ortopeda. Určitě bude velký zájem taky o rehabilitaci.

Rodiče – jak jste mluvila o úvahách zrušení pediatra, tak se chci zeptat, jak byl využívaný v minulosti, když tady byl.

Vedení – zatím nejsem schopná někoho sehnat. Zkusím oslovit sdružení pediatrů. Zatím se nikdo neozval. Takže teď jde o to, jestli na to nadále tlačit, nebo se domluvit s Dr. Vondrákovou a u ní se zaregistrovat. Paní Dr. Vondráková sem jezdit nemůže.

Rodiče – nebylo by tedy dobré to vyvěsit a zjistit ten zájem, my tady nemůžeme mluvit za všechny.

Vedení – zájem projevilo 36 zájemců o registraci u pediatra.

Rodiče – a vloni to využití pediatra, když tady byl, bylo jaké?

Vedení – paní doktorka Vítová, kromě toho, že tady dělala zdravotní péči, dělala ještě taky vedoucí a spoustu další péče. A my teďka hledáme někoho, kdo bude dělat jenom ty zdravotní služby.

Rodiče – doktor fungoval taky u přijetí klienta. Takže jak to bude zajištěné?

Vedení – máme tady doktora Sovadinu, ten nám to bude dělat.

Rodiče – i ty dětské?

Vedení –  ty dětské zatím jsme tady neměli.

Rodiče – protože tady není místo?

Vedení – zatím se nikdo neozval.

Rodiče – víme ale o tom, že tady zájemci jsou. Je to tedy tak, že není kapacita? Jak to probíhá při přijetí?

Vedení – když někdo k nám přijde, tak projde nějakým schválením. Vezmou sem zdravotní záznam, abychom je nehonili na preventivní zdravotní prohlídky.

Rodiče – takže ten lékař už na tohleto není potřeba?

Vedení – na ty příjmy to zatím bylo domluvené, že ano. Protože když přijde, tak musí mít tu kartu.  Pediatra samozřejmě budeme shánět dál. Další možnost je nechat zaregistrovat službu pediatr tak jako fyzioterapeut a zkusit na pojišťovny. Takže by tady byl, ale se vším všudy by se to vykazovala na pojišťovnu, tak jak fyzioterapie. Ještě chybí ten člověk, který by sem byl ochoten jít. Zatím to máme zajištěné s paní doktorkou Vondrákovou. Tento měsíc jsme tam byli 2x. Ještě jsme měli jednání se Záchrannou lékařskou službou. Zůstali jsme bez lístku na sanitní vozík, protože kdo není registrovaný, nemá možnost. Máme tady pana doktora Sovadinu, ale to je akorát pro registrované. Takže já jim vysvětlím, jaké jsou možnosti z naší strany, abychom měli tu akutní péči zajištěnou. Máme tady i klienty, kteří využívají naše doktory, ale zaregistrováni jsou u svého lékaře až třeba v Aši. Dětská nemocnice nám vychází vstříc, teď jsme řešili i na Lesné chirurgické ošetření. Když je úraz, musí nás ošetřit všude. Ale spíš jde o to, když večer se tady něco děje, tak využití sanitky, převoz bez toho lístku.

Rodiče – když se stane úraz, udělají to první ošetření a to následné ošetření udělají také tam?

Vedení – ano, dokončí. Měli jsme dva případy a zvládlo se to. Posledně nechtěli vyslat rychlou, ale mají možnost poslat sanitku bez doktora. Dokonce nám i rychlá nabídla nějaké školení pracovníků, aby ještě byli vzdělanější v té akutní péči. Nejdůležitější v tomto je, že ten rozvojový plán bude v tomto přepsán, proto probíhá ta revize. Uvádíme to na pravou míru, to je ta revize.

Dalším bodem byla věková skupina. Zde jste napadli Rada rodičů, že chcete dál, aby to bylo od tří let. Takže se k tomu vyjádří jednotliví vedoucí služeb.

Mgr. Šerák – vedoucí týdenního stacionáře – zjistil jsem, že v současné době máme pouze jednu jedinou klientku ve věku od 7 do 10 let. Mladší 7 let tady nemáme nikoho, nikdo ani nežádal o přijetí. Proto jsme se rozhodli v TURu (tým udržitelného rozvoje Kociánky), že změníme tu věkovou hranici v týdenním stacionáři na 10 let. Stejné je to potom u snížení té horní hranice na 30 let. Protože si myslíme, že většina uživatelů týdenního stacionáře ho využívá jen po dobu přípravy na budoucí povolání a studia. Momentálně se to ukazuje, že tam máme 10 volných míst. Jinak na týdenním stacionáři nedošlo k žádným výrazným změnám, ať už v ceníku, smluv nebo cílové skupiny.

Mgr. Vydržel – vedoucí denního stacionáře – tak jak už říkala Bc. Křepelová, cílová skupina u denního stacionáře zůstala stejná, tj. od 3 do 40 let. K ceníkům a novým smlouvám se ještě dostaneme v průběhu dalšího jednání.

Rodiče – starší děti i na středních školách mají možnost využívat denní stacionář?

Vedení – samozřejmě ano.

Rodiče – co by se na tom změnilo, kdyby ta věková hranice zůstala stejná, kdyby se nic neměnilo. Ekonomicky by to přece zůstalo stejné.

Vedení – vzhledem k tomu, že za posledních několik let v této věkové hranici nikdo nežádal o týdenní stacionář.

Rodiče – ale ono se dá těžko předjímat, co bude.

Vedení – to je vidět na tom trendu, že rodiče, dokud jsou děti malé, to zvládají a snaží se o ně starat.

Rodiče – snažíme se samozřejmě všichni. Ale dopředu nikdy nevíte, co koho kde v životě potká. Takže bysme raději nic takového radikálně nedělali. Tu cestu jim neuzavírat. I pokud to využije jeden klient třeba za 10 let, ale tu možnost bude mít, bude tady ta služba, kterou by mohl využít. Ty služby jsou tady pro ně, tak pokud to jde, mělo by se jim vyjít vstříc. Pokud poskytujeme sociální služby, tak bysme měli mít zaměření na co nejširší okruh.

Vedení – my tu službu musíme pro nějakou věkovou hranici registrovat. Bylo by špatné, pokud by tam bylo nějaké malé dítě mezi samými dospěláky. Jak by se tam cítilo třeba 5ti leté dítko. To má úplně jiné potřeby. Proto je tady to vymezení, ne že to chceme někomu uzavřít. Pak jsou zase zařízení, která se specializují jenom na děti.

Rodiče – to by tedy znamenalo, že pokud by to někomu nevyhovovalo, že je tady malé dítě mezi dospělými, tak by si mohl vybrat některé to jiné zařízení, ale měl by možnost volby. Kdyby to nebylo takhle omezeno.

Vedení – když hledáte to zařízení, tak se jistě díváte, čemu se věnují, jaká je tam ta cílová skupina. Hledáte pro své děti umístění, aby co nejvíce zapadlo. Pokud se sem dostane jedno dítko, bude muset být na pokoji s dospělákama.

Rodiče – to ale přece není problém, pokud ten uchazeč se o to místo tady bude zajímat mu sdělit, že tady bude jediným v této věkové kategorii. Ať si to zváží, jestli skutečně o to místo bude mít zájem. Nebo jestli se porozhlédne jinde. Takže pokud by se ta věková kategorie neměnila, tak by se vlastně nemuselo nic měnit, nemusela by se registrace na jinou cílovou skupinu. Takže to může zůstat zachované.

Vedení – tady jde o to, abychom se zaměřili na nějaké uživatele, protože v té věkové kategorii od 10 výš to umíme. Nemůžeme vyjít úplně vstříc tak, abychom se dokázali dokonale postarat i o tu nižší věkovou kategorii. Jiné požadavky má dítě, které se ocitne najednou na týdenním stacionáři a je smutné. Je to problém mezi dospělákama. Samozřejmě je to na volbě toho rodiče.

Rodiče – tak to bysme řekli.

Vedení – ano, je to na volbě rodiče. Ale proto je spousta denních stacionářů a každý se věnují něčemu jinému. Vždycky ta organizace se vyprofiluje na něco, co umí poskytovat. Každý se orientuje na něco jiného, všichni nedělají to stejné. O to jde v těch sociálních službách, aby to bylo prostě rozdělené. Aby každá ta služba na sebe navazovala. Aby to dítě mělo ty možnosti.

Rodiče – máte zjištěné, která organizace tohleto nabízí od těch 3 třeba do 10 let?

Vedení – můžu vám to vyjet.

Rodiče – jde o to, než něco zruším, tak abychom věděli, jaká je cesta pro něco jiného.

Vedení – ale 3 roky pozpátku tady nebylo žádné takové dítě, které šlo na týdenní stacionář.

Rodiče – ale my nemůžeme dopředu předjímat, co bude. Může se stát cokoliv.

Vedení – až tady budeme mít 20 zájemců dětí, tak není problém tu službu zaregistrovat.

Rodiče – těžko přijde 20 dětí naráz a kvůli jednomu to nebudete přece registrovat.

Vedení – a nešlo by tam tedy udělat kompromis, od 10 let se mi zdá opravdu hodně. Že by to tedy bylo od první třídy?

Rodiče – ano, první třída již začíná od 6 let.

Vedení – dostali jste revidovaný rozvojový plán.

Rodiče – ne, nedostali. Naposledy jsme dostali rozvojový plán revizi 3.

Vedení – takže jsme uvažovali, jestli tu věkovou hranici nesnížit na 7 let.

Rodiče – ale školní děti jsou od 6 let.

Vedení – to je pouze slovíčkaření.

Rodiče – není to slovíčkaření. Ten rok může hrát velkou roli. První třída začíná normálně od 6 let.

Vedení – tady ty děti s postižením mají většinou odklad.

Rodiče – ale může se stát, že na tom můžou být mentálně dobře.

Vedení – proto tady je ta sedmička s tím otazníkem, jestli by to vyhovovalo, vzhledem k tomu, že je návazné vzdělávání. Takže je tady těch 7 let.

Rodiče – 1. Třída

Vedení – do registrace nedáme 1. Třída.

Rodiče – tak tedy 6 let.

Vedení – dáme do připomínek, že to bude od vstupu do základní školy.

Další služba jsou sociálně terapeutické dílny.

Vedení – sociálně terapeutické dílny – navrhujeme posunutí horní věkové hranice ze 40 na 55 let. Bylo zjištěno, že tyto služby v Brně a okolí se neposkytují. A odcházel od nás člověk, který dosáhl té 40 a nenašel navazující službu. To je ten důvod, proč bychom chtěli zvýšit tu hranici na 55 let. Myslíme si, že tihle lidé můžou u nás tyhle služby využívat, podporu těch pracovních dovedností.

Za domovy – jsme uvažovali o hranici 10 let s tím, že by to bylo od vstupu do základní školy a tu horní hranici plánujeme snížit na 30 let, a to z důvodu toho, že jsme propojeni se školou a uživatelé přechází na chráněné bydlení po ukončení vzdělávání. Takže ten zájem tam není. 6ti letého máme jednoho chlapce a v té vyšší věkové hranici tam nejsou.

Rodiče – takže od 30 let tam už nemáte klienty?

Vedení – od 30 let tam mám uživatele, mám jich 5 za celkový domov.

Rodiče – a když nebude místo v chráněném bydlení, tam to asi také je omezené.

Vedení – ano, je to omezené. Chceme navyšovat služby chráněného bydlení, protože tam je větší počet žadatelů. Snažíme se vyjednat s magistrátem byty sociální.

Rodiče – tak jestli by nebylo dobré to tedy udělat až výhledově, proč to teďka nastavovat. Když nebude místo na chráněném bydlení, tak co s ním uděláte. To ho vyhodíte?

Vedení – určitě je nevyhodíme.

Rodiče – takže nějaká varianta by tam měla být. Proč tedy nenechat tu věkovou hranici do 40 let a primárně by mohli odcházet na to chráněné bydlení. Bude-li tam místo nebo bude-li mít zájem. Protože tady se něco napíše, vy to budete striktně dodržovat a bude problém. Už to tady bylo. Najít nějakou rozumnou variantu s tím, že do chráněného bydlení se budou zařazovat, aby se hned nezavřelo všechno.

Vedení – určitě se snažíme.

Rodiče – ale pokud to tam napíšete a třeba za 2 roky to zase může být problém.

Vedení – ten rozvojový plán se bude dělat na kratší dobu podle všeho. Ministerstvo nám ho buď schválí nebo neschválí. V tom případě je tady spousta jiných pobytových zařízení. My jsme specifičtí v tom, že jsou zde i školy. Uživatelé toho využívají v rámci toho, aby dostudovali.

Vedení – k registraci - máme zaregistrovaných 70 uživatelů. Zapojili jsme se do komunitního plánování, tak budou podporovat domovy s 50ti uživateli. Hlavním důvodem je, že nejsme naplněni na plnou kapacitu.

Rodiče – ale jak říkáme, nemůžeme předjímat. Je potřeba to neuzavírat.

Vedení – budou podporovány DOZP do kapacity 50. To jsou ty transformační myšlenky, které budou podporovány. I tomu se chceme nějakým způsobem přizpůsobit. Co se týče osobní asistence, je to nová služba, kterou jsme chtěli zřídit, aby byla dobře poskytovaná služba na střední škole. Ta osobní asistence se nebude ničím lišit, co se týká poskytované služby. Bude to samostatná služba, která bude ve stejné cenové relaci jako denní stacionář. Takže uživatel nebude mít navýšení nákladů. Co se týká chráněného bydlení, je tam spousta žadatelů do chráněného bydlení. Jednáme s Magistrátem města Brna, zkoušíme jednat se soukromými subjekty. Je tam problém s tím, že ty finance za ty pronájmy jsou hodně vysoké. Chceme v rámci začleňování našich uživatelů, kteří si projdou domovem nebo chráněným bydlením poskytovat službu podporované bydlení, kterou poskytuje zatím jenom jedna organizace. Služeb je opravdu hodně a dá hodně práce to všechno zkoordinovat. To jsou věci, které se teďka zarevidují do toho nového plánu. Všechno, co se zde probíralo se projeví v té revizi. Je to interní materiál pro vaši Radu rodičů a přátel. Jsou to interní věci, které nejsou pro širokou veřejnost.

Rodiče – to je novinka.

Vedení – toto je opravdu interní materiál.

Rodiče – proč jsou zde tedy lidé zvenku.

Vedení – probírají se tady i ekonomické ukazatele, co se týká Kociánky.

Ing. Nekovář – na letošní rok má Kociánka stejně peněz jako vloni. Jediné zlepšení je navýšení 2,2 milionu ve mzdových prostředcích. Ve skutečnosti jsme zatím nedostali ani korunu, takže to funguje tak, že jedeme z rezerv z loňského roku. Z plánů na tento rok proběhne rekonstrukce evakuačního výtahu na pavilonu C, na který už dnes máme příslib na 3 miliony korun. Očekává se, že tato rekonstrukce bude od poloviny června do konce srpna. Další prostředky, které by byly potřeba a nemáme jsou na obnovu vozového parku, na rekonstrukci dalších budov, jako jsou B, D, E, F a přístavby, což bude více než 40 milionů korun. Ty samozřejmě nemáme a nemáme je ani slíbené. Z doplňkových služeb jsou tam služby rehabilitací, hipoterapie. Bude to 150,- Kč za 30 minut. Pokud se podaří nastavit celý ten legislativní proces, tak budou poskytovány služby rehabilitací, dodatkové služby STD, keramické dílny atd. Tyto věci je možné vidět na webových stránkách, kde je i ceník. Dodatkové služby, které se chtějí poskytovat i široké veřejnosti v době volného času. S Mgr. Vydrželem jsme dělali kalkulaci ceny služby denní stacionář. Cena vychází asi na 109,- Kč.  Všichni víte, že teď je tam cena 50,- Kč, což je 46 % ceny. Takže tato cena je velmi příznivá vůči uživatelům.

Rodiče – hlavně jsme nepochopili tu tvorbu té ceny. První informaci jsme dostali o inflaci, další o trendech, další o postupném snižování státního příspěvku Centru Kociánka, poslední informaci, kterou teď máme tu aktuální, tak je o ceně potravin. Takže pořád jsme nepochopili ty souvislosti.

Vedení – cena potravin tam není zahrnutá.

Rodiče – tuto informaci jsme teď dostali jako poslední. To tady máme napsané od Mgr. Komárka.

Vedení – tu kalkulaci vám můžeme poslat, co tam je zahrnuto. Cena potravin tam není.

Rodiče – proto nám to není jasné.

Vedení – to byly připomínky ke smlouvám.

Rodiče – to byly připomínky ke smlouvám, ale bavili jsme se o cenách za služby. My jsme stravu nikdy nepřipomínkovali.

Vedení – že považujete jako jednostranný právní akt, že může dojít ke změně cen potravin.

Rodiče – ne, bavili jsme se přece o změně cen za služby. O stravě jsme se nikdy nebavili.

Vedení – když jste nakousli otázku stravy, tak vám k tomu řekneme, že dochází k dramatickému nárůstu cen potravin. Kociánka zatím udržuje ceny stravy na současné úrovni a je jenom otázkou toho, jak dlouho se nám to podaří udržet. To musíte bohužel brát jako vývoj. Co se dnes pořídilo za tisíc, dnes se pořídí za dva a půl. Přestože v rámci té kvality se snažíme jít na ty nejnižší ceny, co jsme schopni sehnat, proto jsme zatím nemuseli sáhnout ke změně té kalkulace, ale obávám se, že je to otázka času, kdy k tomu budeme muset také sáhnout.

Vedení – to musí každý pochopit, že když se zvýší ceny stravy nebo služeb, tak budeme muset ty ceny zvýšit.

Rodiče – my jsme se teď bavili o ceně služeb denního stacionáře. Není jasné, proč se u denního stacionáře bavíme o stravě. To je zvláštní věc.

Vedení – ano, to je zvláštní věc.

Rodiče – to, co nás zajímalo je, proč odpověď na otázku zvýšení cen denního stacionáře je zvýšení cen potravin.

Vedení – to je nesmysl.

Rodiče – proto na to reagujeme.

Vedení – už na té schůzce s rodiči jsem se vám snažila vysvětlit, že to je ta cena za ty úkony. A proč 50,- Kč? Abychom aspoň minimálně pokryli ty náklady. Abychom se podívali v rámci toho komunitního plánování, jak to takhle funguje. My nejsme žádná výdělečná služba. Ani těch 50,- Kč nepokryje náklady. Musíme trošku zvážit tu práci těch lidí, kteří pracují v té přímé péči. Myslím si, že 50,- Kč na hodinu není žádná suma sumárum. Když ten zákon povoluje jít až na maximum, což my samozřejmě neděláme a nečiníme. Níž to snad nikdo neposkytuje. Jsou denní stacionáře za 70,- Kč, za 100,- Kč. Pořád se snažíme být jako nejnižší. Je jasné, že to je pro vás šok.

Rodiče – jde o to, že když jsme se o tom bavili, tak nám to bylo podáno úplně jinak, co je myšleno těmi 50,- Kč. Proto i ta reakce na to byla taková, jako byla.

Vedení – co se financování týče, tak příspěvek od našeho zřizovatele dělá asi 72 milionů. 65 milionů jsou mzdy. Takže na vlastní provoz Kociánky nám zbývá 7 – 8 milionů. Přitom běžné náklady, které jsou nutné k udržení chodu Kociánky jsou 22 milionů. Ten rozdíl je potom krytý výnosem z poskytovaných služeb, za které platíte, to je řádově 12 milionů a další 3 miliony máme z hospodářské činnosti (z poskytovaných služeb a pronájmů).

Rodiče – už je nějakým způsobem vyřešená ta nová školka, ten pronájem?

Vedení – Mgr. Komárek – je to o diskuzi. Jestli tam chceme mít zařízení, aby tam mohli docházet i běžní uživatelé nebo jestli tady budeme kumulovat další a další speciální služby. Jestli ten svět propojíme už tady přímo nebo jestli to tady zakonzervujeme a bude to tady pouze speciální a budeme ty aktivity provozovat někde jinde. Je to otázka k diskuzi. Pokud na to ještě máme časový prostor.

Vedení – je potřeba, abychom ve 12 hodin skončili.

Mgr. Komárek - jsou na to různé pohledy. Jestli tady chceme mít co nejvíc postižených nebo jestli tady chceme mít i  běžné děti.

Rodiče – myslíme si, že zřídit školku pro běžné děti bude menší problém než třeba pro ty autisty. Mají všude stop stavy a jsou s tím obrovské problémy. Když to nechtějí propojovat do Kociánky a chtějí pouze pronájem, tak by mělo být jedno, komu se to pronajme.

Vedení – Mgr. Komárek – ale mají tady společnou zahradu. Takže se na té zahradě ty děti potkají a to je nejlepší. Jestli tedy chcete jako rodiče, abychom podporovali segregaci nebo abychom napomáhali.

Rodiče – myslíme si, že Kociánka je převážně pro děti s handicapem.

Vedení – určitě a teď se tady bavíme o našich službách.

Rodiče – Ano, ale takto je ta Kociánka tady vnímána. Je otázka, jaký bude zájem dávat děti sice do běžné školky, ale na Kociánku.

Vedení – proto chceme i ty doktory, ke kterým můžou i rodiče, aby zde bylo co nejvíce zdravých lidí. Když ty děti to vidí v dětství, že to soužití je normální, tak potom v dospělosti je to lepší.

Rodiče – proto je potřeba, aby to zařízení tady bylo, protože Kociánka je z 80 % z vrácené nebo nepovedené integrace. Autistů je čím dál tím víc. Štolcová je plná, má stop stav. Lidická – všichni mají stop stav. Takže oni jsou teď v bezvýchodné situaci, protože jsou úplně zoufalí. Nevíme, kolik je tady míst, ale že by to nějakým způsobem vyřešilo tu situaci. Není kde jinde možnost ke zřízení té školky. Obce se bouří proti zřizování těchto zařízení. Takže na Kociánce by to měl být nejmenší problém. Je to ale v lidech.

Vedení – musíme proti tomu bojovat.

Rodiče – ano, tím by se měla ubírat celá ta transformace.

Vedení – jestli tady vezmeme pod ochranná křídla jednu třídu, nebo ne. Nám jde o to, abychom tady měli běžnou školku a pomůžeme vám rádi v tom dalším působení na další subjekty.

Rodiče – takže nejlepší by bylo udělat to rozhodnutí až na základě toho, jestli jim těmi tlaky nějakým způsobem pomůžeme.

Vedení – pokud tam někde bude odpor, tak my jako Centrum Kociánka se samozřejmě za ně postavíme. Budeme tam vyvíjet tlak, nelze pořád segregovat.

Rodiče – je zájem běžné školky ji tady zřídit?

Vedení – máme asi 4 zájemce o mateřskou školku. Populace je z běžných dětí. Z běžných jsou 3, jedna školka je pro autisty.

Jeden rodič – já se přikláním k tomu, aby tady byla školka pro zdravé děti, protože mám první dítě postižené a měla jsem jako máma strašný strach přijmout další dítě a znovu vstoupit do té situace. On je totiž postižený jenom porodem. A je tady ta vize, že když je tady ta vize, že ta bude ta školka, tak ta žena najde odvahu. Můžeme dělat nějaké mecenáše pro postižený, ale ti budou vždycky. To jsou i ty mámy. Ta máma potom třeba přijme i víc dětí. Já bych to strašně podporovala, aby tady ty zdravé děti byly.

Ostatní rodiče – a podporovala byste to i v případě, že byste byla máma toho autistického dítěte, kde by vám řekli, vy se sem nedostanete, protože tady jsou zdravé děti. Takže bohužel, tady pro vás nic není.

Jeden rodič – já, kdybych měla autistické dítě, tak bych ho asi nedávala blízko těm. Protože pokud jsou tady jak jste říkali na jedné zahradě, měla bych s tím problém. Autistické děti jsou úžasný, ale jsou prostě náročný.

Ostatní rodiče – ale vy se na ně díváte tím pohledem jako ti zdraví.

Jeden rodič – já bych dala přednost, že bych podporovala ty mámy tady.

Ostatní rodiče – i kdybyste byla matka toho autistického dítěte, tak byste dala přednost tomu, ať se podporují zdraví s tělesně postiženýma.

Jeden rodič – byla bych ráda, když sem vozím to dítě, tak že se ty děti tady budou potkávat.

Ostatní rodiče – to ne, mluvili jsme o té variantě, když byste měla to autistické dítě, které by se sem nedostalo, jak byste to podporovala.

Jeden rodič – já, kdybych měla autistu, tak bych bojovala jako lev, aby se někam dostalo.

Vedení – je to názor o názoru. Je za 5 minut 12. Každý si prosazuje to svoje, to je samozřejmé. Jde o to, že tady máme zájemce z řad zdravých dětí a za řad handicapovaných. Komu dát tu přednost. Je to s vizí toho zařízení. Chceme, aby vyrůstali společně, odmalička abychom podchytili tyto zásadní rozlišování – ty seš takovej, ty seš makovej. Nebo jestli mohou být všichni pohromadě. Je to o tom, komu ta organizace to pronajme, jakou vizí. A pro nás, protože tyto uživatele máme, tak oni chtějí žít mezi normálníma běžnýma.

Rodiče – a teď je otázka, jestli by tohle propagovali, kdyby zrovna oni byli ti, co se sem nedostanou z těch kapacitních důvodů, že by pro ně místo nebylo.

Vedení – začíná to a musíme věřit tomu, že to půjde. Musí být víc možností, aby to šlo. Nesmíme říkat, že to nepůjde. Je to běh na dlouhou trať.

Ještě bysme chtěli říct věc, která tady v souvislosti s těma školama a školkama nezazněla. Když tady zůstane nějaká věková kategorie dětí s postižením, tak potom bude diskontinuita na základní a další školství. To je velký problém, protože ti lidí, kteří tady jsou postupně přecházejí z jednoho stupně na další. Mateřská škola, základní škola, střední škola. A oni takhle po těch stupíncích postupují a když tam nebudou, tak potom tady hrozí to, co říkáme, že máme kapacitu, ale z několika procent není naplněna. To je věc, která tady hrozí. Vytvoření té diskontinuity.

Vedení – pozor, tady zaznělo, že je to třída pro autisty a zřizovatel si nepřeje, abychom se autistům věnovali. Tady ta návaznost ani nemůže být, protože my je nikdy nemůžeme přijmout. Pokud nepřijdeme, bude změna, nové vedení, že se Kociánka má věnovat autistům. Budou peníze, aby se tady na to připravil personál. Pak ten rozvojový plán bude úplně jiný.

Rodiče – k tomu rozvojovému plánu jsme dostali revizi 3. 21.10.2013 jste mluvili o tom, že už je revize č. 4. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli toto je nějaká stará verze, protože i podle toho textu mi připadá, že ano.

Vedení – ano, toto je revize č. 3, které ještě nemá zapracované další body, které se zapracovávaly včetně dneška. Takže vy jej dostanete.

Rodiče – takže tohle je předposlední verze?

Vedení – ano, do toho budou zapracovány všechny tyto věci, které se v rámci revizí dělaly s těma lidma, kterých se to týkalo. Všechno bude zarevidováno a vy dostanete další. To, o čem jsme se teď bavili tam najdete taky. Rádi bychom, aby to byla interní záležitost. Aby to nedostávali lidi zvenku.

Rodiče – takže příště by se sem už neměli dostat lidi zvenku?

Vedení – tady nikdo zvenku nebyl.

Rodiče – pokud víme, tak pan Škaroupka není zaměstnancem Centra Kociánka?

Vedení – je členem Rady rodičů. Pokud by měl někdo další zájem, chuť do toho jít, může.

Rodiče – takže to tedy není interní. Je to vlastně veřejné. Kdokoliv bude mít zájem, tak může přijít. Kdokoliv, kdo má zájem být přítelem Kociánky.

Bc. Křepelová poděkovala všem přítomným za připomínky a účast s tím, že se vše ke všem dostane. Nepravdivé údaje si, prosím, vždy zjistěte, jak to opravdu je.  Děkujeme.