Zápis z jednání zástupců Sdružení RPCK, z.s. a zástupců MPSV dne 1.prosince 2014

01.12.2014 11:00

Zápis z jednání zástupců Sdružení RPCK, z.s. a zástupců MPSV dne 1.12.2014 v hotelu Voroněž, Brno    

Zástupci MPSV, vedení CK, rodiče       
        
        - Smlouvy na dobu určitou. MPSV sdělilo, že na smlouvách se pracuje. Bude možnost smluv na dobu neurčitou. Rodiče sdělili, že od ledna stále čekají na odpověď od vedení na otázku, co bude s těmi, komu stará smlouva vyhovuje a nepodepíše novou. Dále rodiče sdělili, že nebyli upozorněni na to, že návrhy nových smluv se budou rozesílat o prázdninách a budou nastavené na dobu určitou, když se toto rozporovalo už během připomínkování smluv na jednáních RRPK a konečná dohoda zněla, že délka trvání měnit nebude. Načasování rozesílání smluv nepovažují rodiče za férové, o prázdninách nejsou v kontaktu a nemůžou se vzájemně radit.
        
        - Cena služeb. Rodiče se ptali, jestli MPSV připadá v pořádku, že přistupují k dětem školou povinným(které mají ze zákona právo na bezplatné vzdělání) odlišně, než ministerstvo školství a stanoví jim ceny za denní stacionář, který ve vzdělávacích zařízeních zastupuje funkci družiny, dle úhradové vyhlášky pro dospělé klienty DS? Na to MPSV uvedlo, že ke zvýšení úhrad došlo ve všech zařízeních MPSV a nikomu to nevadí. Rodiče se tedy ptali, kolik z těchto zařízení zajišťuje péči dětem školou povinným? MPSV neodpovědělo a místo toho sdělilo, že navýšení je mírné pouze o pár procent(10%). Rodiče předložili dokumenty, že k navýšení došlo o stovky procent ( v rozmezí 188% - 686% proti původním cenám).
         Rodiče sdělili MPSV, že tento postup konzultovali u Ligy lidských práv a že se tím právníci ligy budou zabývat, protože takovýchto stížností  už mají víc i z jiných zařízení.


        - Rodiče upozornili na výrazné zhoršení komunikace vedení CK s rodiči v letošním roce. Přes rok rodiče čekají na slibované veřejné setkání s rodiči, půl roku již rodiče nemají vůbec žádné informace od vedení.
        
        - Rodiče vznesli dotaz na ředitele CK, jestli bylo jediným důvodem pro vyloučení přítomných členek z Rady rodičů členství v jiné organizaci. Ředitel odpověděl souhlasem.
        
        - Rodiče se ptali na výstupy od Dr. Altmana, který byl pověřený dozorem nad CK a do konce září měl tyto závěry odeslat na MPSV. MPSV a vedení sdělili, že žádné výstupy dosud neobdrželi. P.Stöcklová bude p.Altmana kontaktovat.
        
        - Rodiče se ptali na dotazy z materiálů "Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace". MPSV sdělilo, že se jedná pouze o orientační - cvičný  materiál, z uvedených materiálů se nedá vycházet a že materiál byl honorován z dotací Evropské unie.
        
        - Rodiče se dotázali, jestli je pravda, že je pobyt v CHB omezen na max. 3 roky. Ředitel odpověděl, že ano, že praxe ukázala, že tři roky jsou dostačující. Rodiče na to sdělili, že to nemůže vědět, protože v zařízení ještě ani 3 roky není. Na to ředitel odpověděl, že přesto vidí, jak uživatelé postupně přecházejí z CHB do podnájmů v Brně, protože s nimi pracovníci CHB plánují budoucnost a stanovují cíle. Na to rodiče odpověděli, že uživatelé vždy odcházeli z CK do vlastních podnájmů a to i před nástupem p.Komárka do funkce ředitele - odcházeli z vlastní iniciativy a z vlastního rozhodnutí a nikdo jim k tomu nemusel stanovovat cíle a limitovat délku pobytu. P.Komárek řekl, že v CK je 300 lidí a nějak se v CHB přece musejí vystřídat. Rodiče se zeptali, jak to myslí a jestli do CHB mají přecházet i uživatelé, kteří žijí v rodinách a do CK chodí ambulantně a kterých je v CK 90% nebo kde vzal těch 300 klientů? Na to ředitel neodpověděl.  

       - Rodiče se ptali, co se stane, když uživateli CHB vyprší smlouva a nebude mít kam jít? Ředitel sdělil, že na ulici nikoho nevyhodí, ale jinak   na otázku neodpověděl. Rodiče zmínili případ jednoho ambulantního klienta STD, který byl naprosto necitlivým a nevybíravým způsobem na  popud ředitele "vykázán" jen proto, že dovršil horní hranici věku stanovenou v té době pro STD a nijak nebyl brán ohled na jeho vazbu k CK, vyplývající z jeho diagnozy.


        - MPSV informovalo, že setkávání s rodiči bude probíhat pravidelně a vždy bude přítomen i zástupce MPSV. První veřejné jednání pro všechny rodiče bude v měsíci lednu 2015.


                - Vedení oznámilo, že Rada rodičů bude probíhat tento pátek ve 12.30 hodin a že se může zúčastnit jeden z přítomných rodičů. Rodiče odpověděli, že by se chtěli zúčastnit všichni tři. Na to ředitel odpověděl, že se tedy můžou zúčastnit obě členky Sdružení rodičů , tj. paní Volejníčková a paní Bartošová. Rodiče vznesli požadavek, aby se mohli zúčastnit všichni tři. Ředitel odpověděl, že je tam málo místa. Paní náměstkyně MPSV sdělila, že mohou přijít všichni tři rodiče.        


        - Proběhla diskuze o exkurzi v CHB Šanov. MPSV sdělilo, že toto je cesta, jak dále postupovat. Uživatelé, kteří toho budou schopni budou z ústavu vyvedeni a zůstanou tam jen ti, pro které nebude žádná jiná možnost. 

     
        - Rodiče se dotázali, jak to bylo s žádostmi o umístění dvou dětských klientů do Centra, kde je uvedeno, že v rámci rozvojového plánu je uvedena skutečnost nepřijímat žádné děti do zařízení. Tyto děti nakonec do Centra nebyly přijaty. Mgr. Komárek sdělil, že důvod nepřijetí byl ten, že nakonec nebyl zájem o umístění ze strany těchto klientů.    

  
        - Rodiče se ptali na zájemkyni o službu, která měla zájem přejít ze zařízení v Habrovanech do Centra Kociánka. Doslova jí bylo sděleno, že se jedná o tzv. změnu z bláta do louže. Rodiče se dotázali, proč jí toto bylo takhle sděleno. Mgr. Komárek sdělil, že se jednalo o pana Kypra, který už u nás na Kociánce je.


       - MPSV sdělilo rodičům, že služby CK nehodlá v žádném případě ani rušit ani omezovat, naopak, že rozšířili služby i pro děti s PAS. Na to rodiče namítli, že zatím k jedinému rozšíření služeb pro PAS, bylo zřízení jedné třídy v MŠ pro 6 dětí, ale toto celé zajistila jak finančně, tak personálně škola a CK jim odmítlo poskytnout i pracovníka v sociálních službách. Jediná aktivita CK v této záležitosti je vybírání peněz za pronájem prostor a zařízení v celkové částce 64.000,-Kč ročně.


         - Rodiče se ptali, jestli už je konečně po roce vypracovaný nový rozvojový plán, - koncepce pro CK. MPSV sdělilo, že na koncepci se pracuje. Rodiče se ptali, z jakých podkladů se při tvorbě koncepce vychází? Jestli z mezinárodních úmluv o právech lidí s postižením a evropských doporučení pro transformaci sociálních služeb nebo pouze z doporučení nastavených bývalým Národním centrem pro podporu transformace - současnou JDI. A jestli jsou si vědomí rozporů mezi mezinárodními úmluvami a doporučeními NC a k tomu i nepravdivých informací v materiálech NC. Na to MPSV neodpovědělo.

       - Rodiče dále uvedli, že by celou situaci nejlépe vyřešilo, kdyby se do zákona ukotvil zákon o ucelené rehabilitaci, tak jak je specifikovaná v  Národním plánu vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením - v článku 11.rehabilitace. K tomu MPSV řeklo, že na to by  se musel udělat projekt. Rodiče mají za to, že nejlepším podkladem pro tvorbu zákona není projekt, ale příklad dobře fungující a roky  osvědčené praxe a tím je CK.

Zástupci MPSV z časových důvodů schůzku ukončili s tím, že ostatní body budou probrány na lednovém veřejném setkání.