Zápis z jednání Rady rodičů a vedení CK dne 25.listopadu 2013

25.11.2013 08:30

Komentář : Vedením pozvaný odborník informoval, že rodiče přinutili pana ministra udělat úkrok stranou ze strategie, kterou se rozhodli už i na ministerstvu udělat. Úkrok prodloužení nějaké akce (lékaři), která není stěžejní v tomto zařízení. Kociánka je podle něj zařízení, které řídí ministerstvo, ne rodiče. V této zemi prý existuje finanční vazba na změnu zákonů. Lobingem se podaří jednou za čas málo, pokud je to v politickém zájmu. Oslovením nahoře rodiče nedosáhnou ničeho. Dále informoval o tom, že v tomhle státě ucelená rehabilitace neexistuje. To, že se Kociánka prezentuje ucelenou rehabilitací je do určité míry marketingový tah. Bývalý pan ředitel měl pocit, že tady z těch rehabilitací je pokryto hodně, tak se tím údajně prezentoval (pozn. rodiče jsou s ucelenou rehabilitací spokojeni, za marketingový tah ji nepovažují a rušit ji nechtějí).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zápis z jednání Rady rodičů a vedení CK ze dne 25.11.2013

Přítomní:

Za vedení Centra Kociánka:

Mgr. Tomáš Komárek, ředitel Centra Kociánka

Barbora Uhlířová, přizvaný odborník na problematiku lidí s mentálním postižením

Zdeněk Škaroupka, přizvaný odborník na problematiku lidí s tělesným postižením

Za rodiče:

Kamila Volejníčková, předsedkyně Rady rodičů a přátel Centra Kociánka

Edita Bartošová, člen Rady rodičů a přátel Centra Kociánka

Paní Bílková, zástupce uživatele služeb Centra Kociánka

Paní Rybníčková, zástupce uživatele služeb Centra Kociánka

 

V úvodu jednání vyjádřily obě strany svoje dojmy z jednání na Ministerstvu práce a sociálních věcí, které proběhlo dne 19.11.2013 a jehož závěrem bylo ujištění ze strany Ministerstva, že lékaři na Kociánce zůstávají.  Názor pana Škaroupky k tomuto jednání je takový, že rodiče přinutili pana ministra, aby udělal úkrok stranou ze strategie, kterou se rozhodli už i na ministerstvu dělat. Úkrok stranou kvůli čtyřem měsícům prodloužení nějaké akce (lékaři), která není stěžejní v tomto zařízení pro děti. Kociánka je dle něj zařízení, které řídí ministerstvo, ne rodiče. Paní Volejníčková zhodnotila, že setkání na ministerstvu bylo velice přínosné, protože pan ministr Koníček se zavázal, že se spojí s ministerstvem zdravotnictví a lékařská péče na Kociánce bude vyřízená legislativně správně. Podle pana Škaroupky to pan ministr Koníček na odchodu určitě nevyřeší. Politik nám prý pomůže tak jeden ze sta, aby se skutečně něco vyřešilo. To, co se nedomluví dole, tak nefunguje. V této zemi existuje finanční vazba na změnu zákonů. Lobingem se podaří jednou za čas málo, pokud to je v politickém zájmu. Oslovením nahoře dle pana Škaroupky (zástupce vedení) rodiče nedosáhnou ničeho. 

V rámci diskuze o způsobu jednání a komunikace paní Uhlířová (zástupce vedení) sdělila, že má zkušenost, že se na velkých fórech nikdy nic nevyřešilo.

Dalším bodem jednání byla diskuze o rozvojovém plánu, se kterým se již všichni zúčastnění seznámili. Pan ředitel Mgr. Komárek podal vysvětlení k otázce rehabilitace, jak by v budoucnu měla na Kociánce probíhat. Rehabilitace bude probíhat i nadále, odborné úkony budou vykonávat i nadále fyzioterapeuti. Úkony, které nevyžadují odbornost budou přesunuty na zdravotní sestry (např. polohování, dopomoc s usazením na motomed). Pan Škaroupka dodal, že v tomhle státě ucelená rehabilitace neexistuje. To, že se Kociánka prezentuje ucelenou rehabilitací, to je do určité míry marketingový tah. Pan ředitel měl pocit, že tady z těch rehabilitací je pokryto hodně, tak se tím údajně prezentoval. Tendence jsou, aby se zařízení Kociánka co nejvíce podobalo rodině.

Dále se hovořilo o plánovaném zvýšení věkové hranice pro přijetí do pobytových služeb a o vyčleňování některých skupin. Ze strany rodičů vzešel návrh na zachování původní věkové hranice a prodloužení věkové hranice pro využívání sociálně terapeutických dílen. Konkrétně se hovořilo o případu uživatele, který dovršil hranici 40 let a musel tuto službu opustit. Na jeho odchod však neproběhla žádná příprava a uživatel tuto nastalou situaci nezvládá.

V průběhu jednání probíhala živá diskuze ohledně komunikace s rodiči, nutnosti existence návaznosti jednotlivých služeb od nízkého věku po dospělost, o řešení otázky odcházejících lékařů a zajištění zdravotní péče v období 1-3/2014.

Pan Škaroupka vysvětloval, proč je na jednání přítomen. Myslí si, že může situaci pomoci. Začal na Kociánku chodit kvůli dětem. Se spoustou lidí se dodnes setkává v oblasti sportu. Klienti bývali špatně připraveni na přechod. Do dneška z věcí, které na Kociánce dělal, je posilovna vybavená věcmi, které koupili a zařídili, sehnali sponzory. Dlouhá léta platili a organizovali hippoterapii. Třeba zvířecí koutek dělali oni a nechali po sobě kus práce.

Pan ředitel Mgr. Komárek na závěr jednání oznámil, že následující den bude projednávat rozvojový plán na Ministerstvu. Poté se spojí s paní Volejníčkovou a domluví kroky spojené s naplánováním další schůzky, kde by informoval o přijetí nebo úpravě rozvojového plánu ze strany Ministerstva.

Paní Volejníčková přislíbila panu řediteli zaslání zásadních bodů k příštímu jednání.

Pan ředitel Mgr. Komárek poděkoval přítomným za účast na jednání.