Zápis z jednání Rady rodičů a vedení CK dne 12.listopadu 2013

12.11.2013 09:00

Komentář : Opět se projednával plán, o kterém předsedkyně Rady rodičů p. Volejníčková uvedla, že je nepřijatelný. S vysvětlením, které probíhalo 21.10.2013 nebyli rodiče spokojeni, proto chtějí další setkání. Ředitel s dalším setkáním s rodiči souhlasí, ale určitě ne v nejbližší době (pozn. do dnešního dne se velké setkání s rodiči neuskutečnilo). Ředitel přiznal mezery v komunikaci, pracují na zlepšení. Hovořilo se o rušení lékařů. Odborníci z vedení zdůraznili, jak je pro naše děti důležité kontaktovat normální společnost a navštěvovat čekárny běžných lékařů společně s ostatními pacienty, je to přínosné setkání zdravých s postiženými a možnost navázání kontaktů. Důvod rušení lékařů není ušetřit, ale mít co nejnormálnější prostředí pro naše děti. Děti tady prý nemůžou být pořád za plotem a mít všechno u nosu, musí
chodit ven. Rodiče namítli, že je potřeba, aby zůstalo zachováno něco pro ty, kteří nejsou schopni tohoto zapojení. Rodiče navrhli odsunutí termínu odchodu lékařů z Kociánky. Ředitel zopakoval, že závěr byl jednoznačný, lékaře tady nemůžeme nadále hradit z rozpočtu na sociální služby. Rodiče uvedli, že ministerstva stále ještě o této problematice jednají, jakým způsobem by se to dalo řešit, takže na minulé schůzce to nebylo jednoznačné. Nikde to není dáno zákonem. Vedení sdělilo, že v tuto chvíli je to jen změna a nepohodlí. Rodiče naopak sdělili, že to je rozbití něčeho, co se tady vybudovalo. Rodiče by přivítali informaci o dalších alternativách, dalších službách. Ředitel informoval o posílení sociálních pracovníků o paní Karáskovou, takže bude rodiče informovat, jaké další služby jsou v Jihomoravském kraji (pozn. paní Karásková už samozřejmě také v rámci obrovské fluktuaci zaměstnanců na Kociánce nepracuje). Opět se projednávalo diskriminační posouvání věkové hranice. Ředitel informoval o tom, co chce ministerstvo zřizovat. Rodiče však žádají, aby omezení nastaly až v případě, že skutečně jiné alternativní služby vzniknou. Podle rodičů je Kociánka díky komplexnosti služeb pro určitou skupinu dětí tím nejlepším, co může být. A jde o to, aby to zůstalo zachováno. Ředitel informoval o tom, že na zavedení nové služby osobní asistence se stále pracuje, takže zatím nejsou žádné konkrétní informace.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zápis z jednání vedení Centra Kociánka se zástupci rodičů uživatelů Centra Kociánka ze dne 12.11.2013

 

Přítomní:

Za vedení

Ing. Tomáš Komárek – ředitel Centra Kociánka

Barbora Uhlířová – přizvaný odborník na problematiku lidí s mentálním postižením

Aleš Škaroupka – přizvaný odborník na problematiku lidí převážně s tělesným postižením

Za rodiče:

Kamila Volejníčková – předsedkyně Rady rodičů a přátel Centra Kociánka

Edita Bartošová

p. Bílková

p. Rybníčková – zástupce uživatele služby týdenní stacionář

p. Hanáček – zástupce uživatele služby Domovy

Prvním bodem jednání byla změna předsedy Rady rodičů a přátel Centra Kociánka. Místo paní Goldschmidtové byla na neoficiální schůzce členů Rady rodičů a přátel zvolena předsedkyní Rady paní Kamila Volejníčková, což pan ředitel Komárek přivítal a souhlasil.

Předsedkyně Rady rodičů a přátel paní Kamila Volejníčková se ujala slova a seznámila ostatní přítomné o aktuálním problému k řešení, což je rozvojový plán a jeho zavedení do praxe. Tento plán byl panem ředitelem paní Volejníčkové předán po jejích urgencích a ze strany Rady rodičů a přátel je nepřijatelný. Z tohoto důvodu bylo svoláno zasedání 21.10.2013, kterého byla přítomna i paní Ing. Daniela Lusková z ministerstva, aby změny vysvětlila rodičům. Rodiče však ale nebyli jejím vysvětlením uspokojeni. Padl návrh paní Volejníčkové, aby se opět svolalo zasedání všech rodičů, kteří mají zájem diskutovat o změnách. Existuje několik bodů, které se 21.10.2013 nevyřešily. Paní Volejníčkovou zajímalo, jaké změny nastaly ze strany vedení v těch otevřených bodech, zejména jak postoupilo jednání o zajištění lékařské péče. Pan ředitel s dalším setkání s rodiči souhlasí, ale určitě ne v nejbližší době.

Projednával se způsob informování zástupců uživatelů všech služeb, aby se o následujících setkáních rodičů s vedením Centra Kociánka včas dozvěděli, jelikož o schůzce dne 21.10.2013 nevěděli všichni a také nebyli dosud seznámeni s připravovaným rozvojovým plánem. Pan ředitel navrhl, že vedoucí služeb rádi udělají setkání, kam pozvou všechny rodiče. Dále přiznal mezery v komunikaci, pracují na zlepšení.

 

Byly navrženy body k jednání:

1/ Komunikace s rodiči

2/ Sporné body ze schůzky z 21.10.2013 – zejména pak lékaři, kam se jednání s lékaři posunulo

3/ Změna spodní i horní věkové hranice u některých služeb, např. sociálně terapeutických dílen

4/ Služba osobní asistence

 

Paní Uhlířová reagovala, že vzhledem k tomu, že není zasvěcena do problematiky rozvojového plánu a průběhu schůzky s rodiči ze dne 21.10.2013, navrhla další setkání zástupců rodičů, přátel a vedení  Centra na příští týden. Paní Volejníčková nabídla přítomným zaslání rozvojového plánu i zápisu ze schůze ze dne 21.10.2013 a po jejich seznámení s těmito dokumenty projednání sporných bodů na další schůzce.

Proběhla diskuze k bodu rušení odborných lékařů. Pan ředitel připomněl, že zdravotníci v sociálních službách nemohou být hrazeni z prostředků na sociální služby. Jedna možnost je nasmlouvat si lékaře a prostory na Kociánce jim pronajmout a byli by plně hrazeni zdravotní pojišťovnou. Další možnost je umožnit uživatelům Centra chodit k lékařům specialistům mimo areál. S tímto názorem vyjádřil souhlas pan Škaroupka, naproti tomu paní Volejníčková se ohradila a poznamenala, že kdo chce, ať samozřejmě využije lékařů specialistů mimo areál Kociánky, ale kdo nechce nebo nemůže, tak aby mohl nadále využít lékaře v areálu. Pan Škaroupka zdůraznil, jak důležité je pro naše děti kontaktovat normální společnost, navštěvovat čekárny běžných lékařů společně s ostatními pacienty. Také paní Uhlířová podporuje kontakt dětí z Kociánky s ostatní společností, že by bylo i pro zdravé děti přínosné setkání s dětmi s postižením a možnost navázání kontaktu. Pan Škaroupka uvedl, že doprovod dítěte k lékaři může být hrazen ze sociální služby, lékař nikoliv. Důvodem není ušetřit, důvodem je mít co nejnormálnější prostředí pro naše děti. Paní Volejníčková se ohradila proti způsobu změny těchto služeb, nebylo rodičům dopředu řečeno, k jakým změnám na Kociánce dochází a rodiče neměli dostatek času se na tuto situaci připravit. Pan Škaroupka připomněl, že děti tady nemůžou být pořád za plotem a mít všechno u nosu. Musí chodit ven, samozřejmě s podporou odborníků. Paní Volejníčková poznamenala, že by chtěla, aby tady zůstalo zachováno něco pro ty, kteří nejsou schopni tohoto zapojení.

Paní Uhlířová uvedla příklad chráněného bydlení sv. Michala na Gorkého ulici, kde žijí lidé s těžkým mentálním a kombinovaným postižením, s autismem i na vozíku. K lékařům jezdí po městě a jde to. Služby si hradí z příspěvku na péči nebo z invalidního důchodu.

Paní Bartošová uvedla, že získala informaci, kdy Jihomoravský kraj nemá zájem podporovat projekty chráněného bydlení.

Pan Škaroupka je pro oslovení a doporučení lékařů specialistů, vyřešení, jak by se dělala asistence a doprava a v neposlední řadě kolik by to stálo. Tyto informace by se vyvěsily na stránky v nějakém termínu, popřípadě zvážit prodloužení termínu rušení lékařů. Paní sekretářka tomu věnuje čas, obvolá doktory, nakontaktuje je, že budou reagovat. Kociánka má po Brně takové jméno, že s tím nebude problém. Rodiče pak dostanou nabídku specialistů. Dle pana Škaroupky by nejlepší řešení bylo, kdyby se sešli zástupci všech asi 300 uživatelů a všechno by se to probralo. Všichni by měli možnost vyslechnout, o jaké změny se na Kociánce jedná.

Paní Volejníčková by zvážila a posunula termín odchodu lékařů z Kociánky. Pan ředitel znovu zopakoval, že závěr z jednání z 21.10.2013 byl jednoznačný – lékaře tady nemůžeme nadále hradit z rozpočtu na sociální služby. Paní Bartošová uvedla, že ministerstva stále ještě o této problematice mezi sebou jednají, jakým způsobem by se to dalo řešit, takže z té schůze to nebylo tak jednoznačné místo, že lékaři nemůžou být hrazeni z balíčku sociálních služeb. Není to nikde dáno zákonem, snad nějaké doporučení, ale ne pravidlo, to už by bylo vyřešeno všude. Pan Škaroupka by na žádné pravidlo nečekal, dle něj se to dá vyřešit ke spokojenosti všech, žádná hrozba nehrozí. V tuto chvíli je to jen změna a nepohodlí. Dle paní Bartošové je to rozbití něčeho, co se tady vybudovalo.

Pan Škaroupka uvedl, že se upouští od těch zbytných věcí, aby se mohla pozornost zaměřit na věci, co jsou skutečně potřeba. Ty aby zůstaly a byly co nejkvalitnější.

Rodiče se shodli, že by přivítali informaci o dalších alternativách, dalších službách.

Pan ředitel informoval o posílení sociálních pracovníků o paní Karáskovou, která se bude primárně věnovat dennímu stacionáři, takže bude rodiče informovat, jaké všechny služby jsou v Jihomoravském kraji.

Projednávání bodu „posunutí věkové hranice“ zahájil pan ředitel informací, že v rozvojovém plánu byl návrh posunutí věkové hranice u DOZP ze 7 na 10 let. Vycházeli z toho, že 7 let je nízký věk pro dítě, aby navštěvovalo nějakou pobytovou službu. Paní Volejníčková reagovala, jak to budou řešit rodiče z jiných krajů, kde nemají možnost navštěvovat denně nějaké odpovídající zařízení.  Pan ředitel zopakoval informaci, která zazněla již na schůzce z 21.10.2013, že ministerstvo chce zřizovat malé pobytové služby pro malé děti. Paní Volejníčková by tuto otázku řešila, až by malé pobytové služby pro malé děti opravdu vzniknou. Pak teprve by udělala změnu v rozvojovém plánu.

Paní Volejníčková zmínila neustálý denodenní boj s úřady, s lékaři, vyřizování na Kociánce. Pan Škaroupka doporučil využívat služby, např. na vyřizování na úřad vzít s sebou našeho sociálního pracovníka, který problematiku zná a ze zkušenosti ví, jak v takových případech změní úředník vystupování a nakonec vše vyjednají.

Podle paní Volejníčkové je Kociánka díky komplexnosti služeb pro určitou skupinu dětí tím nejlepším, co může být. A nejde o nic jiného, než aby to nějakým způsobem zůstalo zachováno.

Ať se Kociánka otevře veřejnosti a nabídne svoje služby, např. koně, bazén. Pan ředitel informoval o zřízení občanského sdružení Užbachacharán, které bude mít pronajaté prostory na Kociánce, funguje taky plavání s Kontaktem bez bariér.

Dále probíhala diskuze o možnosti využívání volnočasových aktivit mimo areál Kociánky, např. v Lužánkách, kde je zřízen bezbariérový přístup. Údajně jsou připraveni také na mentálně postižené děti, několik jich jejich kroužky navštěvuje a údajně i ředitel Centra v Lužánkách má zájem o začlenění dětí s postižením do kroužků.

K bodu o osobní asistenci sdělil pan ředitel, že by se pro naše uživatele nemělo jednat prakticky o žádnou změnu, nicméně na zavedení nové službě osobní asistence se stále pracuje, takže zatím nejsou žádné konkrétní informace.

Na závěr sdělil pan Škaroupka, že na další jednání je třeba se nachystat, dát dohromady, co všechno máme změnit, kdo co nachystá, měl by tam být moderátor, lidi, kteří tam budou vystupovat s těmi informacemi, popř. prostor k diskuzi, kterou by měla řídit Rada rodičů. Aby z toho nebyla aréna „všichni versus ředitel“. Jde nám prioritně o řešení.

Pan ředitel poděkoval přítomným za účast a pozval je na další setkání, které bylo dohodnuto na 19.11.2013 v 9:00 hodin.